وجدان کاری و عوامل موثر بر آن در صنایع پتروشیمی کشور که هم به لحاظ ساختاری و هم از بعد نیروی انسانی، در زمره سازمانهای مدرن میباشند بررسی و تحلیل شده است.
همبستگی مثبت و معنی دار سطح وجدان کار با شیوه مدیریت مشارکتی و تفویضی، تناسب شغلی، احساس رضایت درون سازمانی، احساس مثبت وجود عدالت سازمانی و سطح تخصص کارکنان و همچنین همبستگی منفی و معنی دار سطح وجدان کار به ویژه ابعاد رفتاری آن با سن و سابقه کار کارکنان از نتایج مهم این پژوهش است.
در تجزیه و تحلیل چندمتغیری و با اجرای مدلهای مناسب رگرسیونی، همبستگی مثبت بسط عدالت سازمانی، تناسب تخصص با وظایف شغلی، بسط رضایت درون سازمانی، نهادینه شدن شیوههای مدیریت مشارکتی و تفویضی و همچنین توزیع پستها و مشاغل بر مبنای تواناییها و خواستههای کارکنان با کنترل واریانس عاملها و متغیرها در سطح 999/0 معنی دار بوده، این پنج عامل بیش از پنجاه درصد واریانس میزان وجدان کاری کارکنان را تبیین نموده است.
همانطوریکه در نمودار مشاهده میشود وجدان کاری هر یک از افراد با توجه به مولفهها و عوامل گوناگون شکل میگیرد و با عنایت به پدیده جمع افزایی( Synergism قدرت ترکیبی مولفههای فوق بیشتر از مجموع صرف یکایک همه مولفههاست )، رنگ خاصی پیدا میکند و به( به تصویر صفحه مراجعه شود) اشکال شخصیتی منحصر به فرد تحول پیدا مینماید.
البته این درس بزرگ را که از مطالعات تطبیقی آموختهایم نباید فراموش نماییم که اگر جامعه توسعه یافته میخواهیم نخست باید فرصتهای تربیتی را برای تربیت جنبههای ادراکی، انفعال و ارادی وجدان و تزکیه خود انسان فراهم آوریم.
در این مطالعه تلاش شده است تا ضمن بررسی وجدان کاری در سطوح مختلف فردی, سازمانی خانوادگی و محیطی از طربق مرور منابع و پژوهشهای پیشین به این سوالها پاسخ داده شود که چه عواملی بر وجدان کاری موثر هستند.
ارتقا کشور و بهره وری ملی در سایه کار و تلاش میسر میشود و زمانی میتوان به این هدف والا دست یافت که مایه اصلی این تلاش، یعنی انسانهای تلاشگر، کارطلب، و مجهز به وجدانهای بیدار در جامعه وجود داشته باشند.
لذا مقالهحاضر، بر آنست تا عوامل موثر بر شدت و ضعف وجدان کاری را مورد توصیف و تبیین قرار داده و با نگاهی بر ضروریات و عوامل تقویت کننده آن، راهکارهایی هر چند مختصر در جهت نهادینه سازی هر چه بیشتر و بهتر وجدان کاری در جامعه ارایه دهد
منبع : مقاله وجدان کاری